Powered By Blogger

неделя, 4 август 2013 г.

С любов към косата

Здравейте от прохладно Пампорово. Зареждайки се с енергия от  красивата природа на Родопите, се вдъхнових да напиша статия, свързана с грижите за косата. Събрала съм тази информация от тримесечния ми фризьорски курс, който изкарах преди няколко години, както и от собствен опит.


1. Винаги разреждам шампоана с малко вода в шепата си, разпенвам  и след това го разнасям по дължината на косата на цялата коса. Това не важи за специализираните шампоани за пърхот и косопад. Винаги измивам шампоана до край, за да избегна евентулани сърбежи по скалпа. Важно е количеството използван продукт - за късите коси е достатъчна 1 ч.л. шампоан, за косите със средна дължина - 1 1/2 ч.л., а дългата коса - 2 ч.л. Такова е и необходимото количество балсам.

2. Когато нанасям балсам или маска първо изцеждам косата, за да не е твърде мокра и след това нанасям продукта. Слагам балсам само на краищата на косата, които са най-сухи и увредени и разресвам с гребен с широки зъбци за по-равномерно нанасяне. 

3. Обичам да си правя маслени маски с зехтин, кокосово масло или бадемово масло. Нанасям маслото върху краищата на косата с четка за боядисване. След това разресвам с гребен, слагам шапка за баня и накрая хавлия. Този тип маски са подходящи за много сухи и изтощени коси, но не трябва да се прекалява с прилагането им, защото има риск от по-бързо омазняване на косата и падане на боята. 

4. При стилизиране на косата винаги използвам термо защита. Но на пазара не съществува продукт, който да осигури 100-процентова защита на косата от топлината на електроуредите, затова не трябва да се прекалява с употребата им. Спомням си как във фризьорския салон дойде една разплакана жена, защото беше изгорила косата си, използвайки преса на влажна коса. Единственият вариант беше да се отреже изгорялото и това се случи.

5. Реша косата си само когато е напълно суха. При разресването на мокра коса има риск от накъсване и травмиране на косъма. Най-добре е да се използва четка с естествен косъм. 

6. Когато приготвям сместа за боята добавям няколко капки масло от макадамия. По този начин боята е по-хомогенна и се разнася лесно, а косата не е толкова суха и изтощена след боядисването.

7. Когато се боядисвам и изцапам кожата на лицето си с боя, веднага изчиствам с помоща на памучен тампон, напоен с тоалетно мляко или хидратантен крем. Не трябва да се изчаква боята да изсъхне върху кожата, защото после много трудно се отстранява. Това важи най-вече за тъмните нюанси бои.

8. По време на фризьорския ми курс най-много се затрудних при изучаването на боите. В чужбина във фризьорските салони има колористи, които се занимават само с боядисване на коси, а други - само с подстригване и стилизиране.  Струва ми се много трудно комбинирането на различни цветове, за да се получи точно определен цвят с желания оттенък. Това, разбира се, не ми е попречило да експериментирам и да преминавам от русата гама в светло кестеняво и обратно. Така и не усвоих препигментацията и затова съм си седяла известно време със сиво-зелено коса. Знам, че боите завършващи на 1 след основния цвят са пепелни, а тези с 3 - златисти. Освен това има голямо значение какъв е пигментът на косата. 

Надявам се да съм ви била полезна :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар